Personlig ekonomi – så får du kontroll
De flesta av oss kommer någon gång i livet att stå inför det faktum att pengarna är slut. Förmodligen i slutet av en månad; någon dag innan lönen kommer så ser man på röda siffror och man får at det hela därifrån. Äta rester, lämna bilen hemma, avstå utgången den helgen och så vidare. Vidare scenarion är att man plötsligt blir uppsagd, arbetslös och således inte har någon inkomst att luta sig mot.
Oavsett, och som sagt; de flesta av oss kommer någon gång att tvingas bita i det sura äpplet och se vad det innebär att sakna pengar; om än för en kortare period. Jobbigt för stunden – nyttigt i längden. För, det för ofta något gott med sig också – man får en läropeng och man inser att man måste ändra något i sin vardag, tänka om och se till att inte hamna i samma knipa igen. Man kan säga att den första gången detta inträffar – först då blir man vuxen och inser värdet av pengar och om det vi kallar personlig ekonomi.
Vi ska strax visa några metoder och knep som kan ge kontroll över denna bit; men innan den sker så ska vi komma med en liten uppmaning: låna aldrig pengar som du inte klarar av att betala tillbaka. Det finns idag fler frestelser än någonsin och det är lättare än någonsin att ta ett lån. Man kan till och med få lån med betalningsanmärkning, något som var i princip omöjligt tidigare.
En stor påse pengar är liksom aldrig mer än ett sms bort och som ung människa, för första gången på egna ben, så kan det vara svårt att inse att det lån man tar på kanske 10.000 kronor i själva verket kostar närmare 20.000 innan det summeras och fullt ut är betalat (siffror tagna ur luften).
Det finns en stor fara i detta och vi får hoppas att det från statens sida införs större regleringar kring denna – i många fall – ljusskygga bransch. Det är för lätt att skuldsätta sig, helt enkelt. Med detta sagt så tänkte vi ge några tips kring hur du kan skaffa dig en bättre kontroll över din egna ekonomi.
Balans mellan inkomster och utgifter är A och O
- Gör en budget. Sammanställ alla dina fasta utgifter i en kolumn; hyra, busskort, mobiltelefon och uppskatta samtidigt de mer rörliga utgifterna (mat, eventuella utgångar, kläder, skor etc) och därefters å skriver du ner dina inkomster. Tumregeln är naturligtvis att den senare – dina inkomster – alltid ska vara högre än vad dina utgifter är.
- Ta hjälp. Det finns ingenting som säger att du inte kan ta hjälp då dt gäller dine gen ekonomi. Tvärtom: du kan höra med din bank om goda råd, du kan kontakta en redovisningsbyrå för hjälp med deklarationen och du kan använda dig av olika program på internet (ofta gratis...) och du ska aldrig – under några som helst omständigheter – se detta som ett slags personligt nederlag. Du tar hjälp för att det i slutändan kommer att vara dig till gagn. Punkt slut.
- Visst. Det kan vara tråkigt att avsätta en del av lönen till ett konto – men det kan i slutändan vara just det som räddar dig den dag du har det lite knapert. Tänk så här; du tjänar bra idag – men hur ser morgondagen ut? Framtiden är alltid oviss och ju större buffert du bygger upp, desto bättre rustad är du för att tackla alla eventuella svårigheter längre fram.